Menu

Wat is een vectorlogo?

Een professioneel logo is wat ons betreft altijd een vectorlogo. De logo’s die onze Logomeesters voor je ontwerpen, zijn daarom altijd opgebouwd uit vectoren en niet uit pixels. Hieronder vertellen we je graag waarom!

De logo’s bovenaan deze post zien er op het eerste gezicht exact hetzelfde uit, nietwaar? Toch is het linker origineel opgebouwd uit pixels en het rechter origineel uit vectoren. Wat is het verschil? En waarom is dit toch belangrijk om te onderscheiden, aangezien het niet direct zichtbaar is?

Wat zijn pixelbestanden?

De meeste afbeeldingen zijn pixelbestanden. Bijvoorbeeld de foto’s die je met je telefoon of camera maakt. Pixelbestanden zijn opgebouwd uit een vaststaand aantal vierkante blokjes. Die zie je pas als je ver genoeg inzoomt op de afbeelding (afhankelijk van de resolutie, uitgedrukt in dpi – dots per inch). Op het moment dat je een afbeelding vergroot, groeien deze pixels mee. En op een gegeven moment kun je ze met het blote oog zien. Hoe hoger de resolutie, hoe langer het beeld scherp zal blijven. Nadeel is wel dat je dan ook met een enorm groot bestand te maken hebt (qua MB’s).

Wat zijn vectorbestanden?

Vectorbestanden (meestal logo’s of illustraties) worden opgemaakt in speciale ontwerpsoftware, bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Deze ontwerpen zijn opgebouwd uit ankerpunten met lijnen in een vastgestelde richting. Een soort wiskundige bouwtekening. Het voordeel is dat vorm en kwaliteit altijd behouden blijven, hoeveel je het ontwerp ook vergroot of verkleint.

Vectorlogo’s kennen aanzienlijke voordelen boven pixellogo’s:

 • oneindig te vergroten of te verkleinen zonder onscherp te worden
  bijvoorbeeld praktisch bij belettering op een vrachtwagen of pand;
 • eenvoudig uit te snijden uit folie
  ook wel plotten genoemd, gebruikmakend van de aanwezige informatie in de tekening;
 • eenvoudig te voorzien van speciale kleuren
  bijvoorbeeld Pantone kleuren (PMS), waaronder zilver- en goudtinten;
 • eenvoudiger aan te passen
  dankzij afzonderlijk aanklikbare vlakken, o.a. handig wanneer je later  je huisstijlkleur wilt bijstellen;
 • kleinere bestandsformaten
  zeker bij beperkte kleuren en vormen, daardoor makkelijk te versturen via e-mail.

 

Hoe herken je een vectorbestand?

Pixelbestanden zijn meestal opgeslagen als .jpg, .png, .tif of .gif.

Vectorbestanden zijn meestal opgeslagen als .eps, .ai of .pdf.

Wil je het zeker weten, zoom dan eens sterk in. Test dat maar eens door onderstaande PDF te downloaden en in te zoomen op beide logo’s:

Categories:   tips

BEL MIJ VOOR EEN LOGO!